• Škodovosť vozidiel narastá. Prekonali sme aj predpandemické čísla.
  • Najnehodovejším dňom týždňa je pondelok.
  • K dopravným nehodám dochádza častejšie počas letných mesiacov.
  • Vozidlá so sivou, šedou alebo striebornou metalízou sú najčastejšie účastníkom dopravnej nehody.

Menší počet dopravných nehôd na našich cestách, ktorý sme zaznamenali cez pandémiu, je už opäť minulosťou. Potvrdzujú to aj dáta poisťovne Generali, ktorá porovnala vývoj počtu poistných udalostí z poistenia motorových vozidiel pred pandémiou a po nej. Z analýz vyplynulo, že už v roku 2022 sme sa vrátili do pôvodných štatistík a dokonca počet poistných udalostí bol o 6 % vyšší než v roku 2019. V podobnom trende sa zatiaľ nesie aj tento rok.

„Za prvé tri kvartály sme zaznamenali 39 831 poistných udalostí z poistenia motorových vozidiel v hodnote viac ako 51 miliónov eur, čiže za prvých 9 mesiacov tohto roka sme dosiahli už 90 % objemu poistných udalostí ako za celý rok 2019. Tento rok tak bude z hľadiska škodovosti opäť rekordérom,“ hovorí Anna Gajdárová, senior manažérka likvidácie poistných udalostí motorových vozidiel.

Rizikovejšie leto

K dopravným nehodám pritom najčastejšie dochádza počas letných mesiacov. „V období od júna do augusta sa stáva v priemere až o 37 %  viac poistných udalostí na motorových vozidlách ako počas iných mesiacov roka,“ upozorňuje Anna Gajdárová. Je tomu tak pravdepodobne preto, že počas letných mesiacov sa okrem bežného dochádzania do práce, odvážania detí do školy a na krúžky, sa autom vyberáme častejšie aj na rôzne výlety a dovolenky.

Nehodový pondelok

Pandémia zdá sa priniesla ešte jednu zmenu. Najviac nehôd sa po novom stáva v pondelok. Doteraz bol z hľadiska škodovosti na motorových vozidlách najrizikovejším dňom týždňa piatok. Hybridný spôsob práce aj po návrate do pracovného „normálu“ či väčšie využívanie home-officeov pravdepodobne zapríčinilo, že najviac dopravných nehôd sa v posledných dvoch rokoch stalo práve v pondelok.

Piatok je stále pomerne rizikový a stal sa druhým najnehodovejším dňom týždňa. Naopak, najmenej škôd sav priemere stáva v nedeľu. V porovnaní s priemerným pondelkom sa počas priemernej nedele stane až o 63 % dopravných nehôd menej,“ vysvetľuje Anna Gajdárová z Generali.

Sivá, šedá a strieborná

Najčastejšie nabúranými vozidlami sú tie so sivou, striebornou alebo šedou metalízou. Pravdepodobne je tomu tak preto, že tieto farby najviac splývajú s vozovkou a okolitým prostredím na cestách, a tak si ich ostatní vodiči všimnú často až vtedy, keď je už neskoro. Najmenej zvyknú vodiči nabúrať do áut s výraznými farbami ako je žltá, oranžová a zelená. Áut v takýchto farbách je však na našich cestách minimum, čo sa tiež výraznou mierou mohlo podpísať pod výsledok. Zaujímavé ale je, že medzi autá, ktoré sú málokedy poškodené pri dopravnej nehode, môžeme zaradiť aj vozidlá v čiernej metalíze.

K dopravnej nehode či inej škode na vašom vozidle môže dôjsť kedykoľvek, obzvlášť vtedy, keď to najmenej čakáte. Preto je vhodné nič nenechať na náhodu a uzavrieť si havarijné poistenie. V Generali si v rámci poistenia PZP môžete nielen plniť zákonnú povinnosť, ale zároveň pri zvolení vyšších balíkov krytia chrániť prepravovanú posádku auta a aj samotné vozidlo voči rôznym havarijným rizikám.

Návrat na tlačové správy
Načítavanie