Zo štatistík poisťovne Generali vyplýva, že počet poistných udalostí sa z roka na rok zvyšuje, pričom narastá aj priemerná výška škôd. Poisťovňa Generali preto od 1. augusta prichádza s novou kampaňou, v ktorej upozorňuje na najčastejšie riziká, a dôležitosť prevencie pri ochrane zdravia a majetku.

Podľa štatistík poisťovne Generali sa počet poistných udalostí každoročne zvyšuje, a to nielen v súvislosti s nárastom počtu poistných zmlúv.
„V medziročnom porovnaní rokov 2017 a 2018 sme zaznamenali nárast počtu poistných udalostí v rámci poistenia motorových vozidiel o 11,8 %, v životnom poistení o 17,7 % a pri poistení majetku dokonca o 30,2 %,“ upozorňuje Peter Mikulaj, riaditeľ Odboru riadenia nákladov na poistné plnenia poisťovne Generali.
Mnohým poistným udalostiam sa je pritom možné dostatočnou prevenciou vyhnúť. Prinášame vám preto 8 rád, vďaka ktorým môžete predísť vzniku škodovej udalosti alebo aspoň jej dopad čo najviac eliminovať.

Väčšina dopravných nehôd sa udeje v blízkosti domova

V minulom roku nahlásili klienti poisťovne Generali viac ako 40 tisíc poistných udalostí z poistenia motorových vozidiel, čo je o vyše 4 000 poistných udalostí viac ako v roku 2017. Štatistiky pritom hovoria, že až 54 % dopravných nehôd sa udeje vo vzdialenosti len 5 kilometrov od domova. Vždy, keď si sadáte za volant auta, buďte oddýchnutí a sústredení na cestu, aj keď s autom plánujete len krátku cestu. V žiadnom prípade nejazdite pod vplyvom alkoholu, či inej omamnej alebo psychotropnej látky.

Prilba zachraňuje životy

Hoci zákon určuje povinnosť mať ochrannú prilbu pre cyklistov len pri jazde mimo obce, v záujme vlastnej bezpečnosti by ste ju mali mať na hlave stále. Platí to aj pre motocyklistov, ktorým však túto povinnosť už jasne vymedzuje zákon. Ochranná helma totižznižuje riziko smrteľnej nehody o 40 % a vážneho zranenia až o 70 %.

Aby vám pokazené rozvody nepokazili náladu

Únik vody z vodovodných zariadení je najčastejšou poistnou udalosťou v domácnostiach. Len v minulom roku poisťovňa Generali na škodách, ktoré spôsobil na majetku únik vody vyplatila vyše 320 000 eur. Vedeli ste, že až 30 % problémov s únikom vody v domácnostiach spôsobujú práve pokazené rozvody? Dbajte preto na ich správnu údržbu a v prípade akéhokoľvek poškodenia sa radšej namiesto svojpomocného riešenia obráťte na odborníka.

Pozor na ojazdené pneumatiky!

Mokrá alebo zamrznutá vozovka, rýchlejšia jazda a ojazdené pneumatiky nie sú práve najbezpečnejšou kombináciou, čo potvrdzujú aj štatistiky. Takmer 18 % dopravných nehôd spôsobili práve pneumatiky s vyjazdeným dezénom. Ak dostanete na mokrej ceste šmyk, brzdná dráha je v prípade opotrebovaných pneumatík až o 12 metrov dlhšia ako v prípade nových pneumatík. Vozidlo sa tak rýchlo stane neovládateľným a vy môžete ľahko vybočiť do protismeru, zísť z cesty, naraziť do stromu či dokonca skončiť na streche. Preto ak majú pneumatiky na vašom aute viac ako 5 rokov, určite ich vymeňte za nové.

Vždy si zapnite bezpečnostný pás

Automatické zapnutie si bezpečnostného pásu pred každou jazdou v aute by malo byť samozrejmosťou, a to nielen na predných, ale aj zadných sedadlách. V roku 2017 podľa štatistík poisťovne Generali zomrelo na následky dopravnej nehody viac ako 100 ľudí, pritom použitie bezpečnostného pásu na zadnom sedadle znižuje riziko smrteľnej nehody až o 75 %.

Deti a požiare v domácnosti

Podľa štatistík poisťovne Generali spôsobil v roku 2018 najväčšie škody v rámci poistenia majetku práve požiar, pričom z tohto rizika bolo klientom vyplatených takmer 400 000 eur. Najčastejšou príčinou vzniku požiaru je vyhorenie sadzí v komíne, obsluha tepelného spotrebiča pri varení či fajčenie. No napríklad minulý rok spôsobili deti na celom svete približne 14 000 požiarov v domácnosti. Zvýšené riziko vzniku požiaru hrozí obzvlášť, ak sú deti dlhšie bez dozoru. Nenechávajte preto v dosahu dieťaťa zápalky, zapaľovače, sviečky, horľaviny a ani iné predmety, ktoré mu môžu spôsobiť zranenie a zároveň spôsobiť v domácnosti požiar.

Nebezpečné „ťukanie“ do telefónu

Krátite si čas počas čakania na zelenú alebo dokonca odpisujete na správy počas cesty? Koledujete si nielen o pokutu, ale aj o nehodu. Písanie počas šoférovania spôsobuje každú štvrtú dopravnú nehodu. Mobil tak počas jazdy radšej odložte a plne sa venujte riadeniu motorového vozidla.

30 minút denne pre zdravie

Zhoršujúci sa zdravotný stav Slovákov zaznamenala aj poisťovňa Generali. Počas rokov 2012 až 2018 sme v rámci životného poistenia zaregistrovali, že najviac našich klientov ochorelo na rakovinu (32 %) a kardiovaskulárne ochorenia (11 %), pričom v rámci kardiovaskulárnych ochorení bol až v 79 % prípadov príčinou srdcový infarkt. K stúpajúcemu trendu civilizačných ochorení významne prispieva najmä zlý životný štýl, s nedostatkom pohybovej aktivity a s nesprávnymi stravovacími návykmi. Pritom stačí začať aj malými krokmi. Napríklad už 30-minútová prechádzka denne vám pomôže zredukovať škodlivý cholesterol a zároveň prospeje vášmu zdraviu.

Návrat na tlačové správy
Načítavanie