Učenie pre život už tri roky pomáha deťom a ich rodičom zo znevýhodnených komunít. Cieľom programu je plnohodnotne rozvíjať potenciál detí zo znevýhodnených rodín vo veku 0-6 rokov ich vhodnou výchovou a stierať tak rozdiely v spoločnosti.

Až 49 % detí zo znevýhodnených rodín uviazne v tejto komunite bez možnosti ďalšieho rozvoja. Častým dôvodom je, že mnohí rodičia zo znevýhodnených komunít nemajú možnosti sa dostatočne svojim deťom venovať. Tie sa pre nedostatok interakcií v ranom období života ocitajú na okraji spoločnosti.

„Predstavme si „bežné dieťa z bežnej rodiny“, v ktorej žije mama, otec, súrodenci. A vedľa neho postavme dieťa, ktoré je niečím znevýhodnené – žije vo vylúčenej lokalite, žije iba s jedným z rodičov a ten druhý oň nejaví záujem,  má telesné, či mentálne znevýhodnenie, alebo ušli pred násilím. Čím sa životy týchto dvoch malých ľudí líšia? Každé z nich má, samozrejme, iné danosti, ale aj možnosti, ako rozvíjať svoj talent a vzdelávať sa, každé z nich má iné množstvo pomôcok aj podnetov,“ hovorí riaditeľka Únie materských centier Daniela Konečná.

Kľúčové obdobie 0-6

Bezplatný program Učenie pre život, ktorý funguje pod záštitou Únie materských centier a s podporou poisťovne Generali už tretí rok, sa zameriava na vzdelávanie detí vo veku 0-6 rokov a ich rodičov. Práve dostatok podnetov v tomto období života je kľúčové pre ich rozvoj, uplatnenie a začlenenie do spoločnosti.

„My v Generali veríme, že každé dieťa má mať šancu naplniť svoje sny a plnohodnotne rozviť svoj potenciál. Aj preto už tretí rok podporujeme program Učenie pre život, ktorý za ten čas pomohol 450 deťom a ich rodičom na ceste za lepšou budúcnosťou,“vysvetľuje Jana Hajdu, riaditeľka marketingu a komunikácie poisťovne Generali.

Inklúzia a stieranie rozdielov

Hlavným cieľom programu je zotierať rozdiely v spoločnosti a pomáhať tak znevýhodneným deťom dostať sa na rovnakú štartovaciu čiaru s tými bežnými.

„Sú to zdanlivé maličkosti: raz týždenne sa stretávať v materskom centre v skupine a hravou Montessori metódou rozvíjať potenciál detí. Práve to je inklúzia, nielen formálna, ale naozajstná. Medzi mamami a deťmi vznikajú skutočné vzťahy. Potom je ťažšie deliť sa aj vo svete mimo centier na „my“ a „oni“, lebo si vzájomne rozumieme,“  uzatváraDaniela Konečná z Únie materských centier.

Čo sa podarilo za 3 roky fungovania programu:

  • 10 materských centier, ktoré sú aktívne zapojené do programu.
  • V rámci 8-mich výukových cyklov sa zrealizovalo 729 kurzov.
  • Programu sa zúčastnilo 326 rodín so 450 deťmi.
  • 1 813 hodín vzdelávania prostredníctvom Montessori metódy.
  • 2 212 hodín konzultácií a riešení problémov znevýhodnených rodín z programu.
  • 249 hodín návštev rodín v ich domácom prostredí.
  • 1 213-krát si rodiny v rámci programu požičali aj rôzne pomôcky na vzdelávanie.
  •  650 detí sa zúčastnilo letných denných táborov s množstvom športu a poznávania.
  • 57-krát sa líderky materských centier stretli na spoločnom vzdelávaní.

Viac o programe Učenie pre život nájdete na https://ucenieprezivot.sk/

Návrat na tlačové správy
Načítavanie