• Budova Starej prokuratúry (Procuratie Vecchie) je budúcim domovom celosvetovej iniciatívy na pomoc ohrozeným komunitám The Human Safety Net. Verejnosti sa otvorí na jar 2022.
  • Model Starej prokuratúry od David Chipperfield Architects Miláno je vystavený v benátskych Kráľovských záhradách.

Benátska Procuratie Vecchie na Námestí svätého Marka je na dobrej ceste k otvoreniu svojich dverí pre verejnosť na jar 2022. Budova Starej prokuratúry sa po prvýkrát vo svojej 500-ročnej histórii a po päťročnej rekonštrukcii budovy, ktorú vykonalo architektonické štúdio David Chipperfield Architects Miláno, opätovne sprístupní verejnosti. Rekonštrukcia tejto historickej budovy na modernú a udržateľnú budovu bola veľkou výzvou.

Päťročná rekonštrukcia Starej prokuratúry

Ambiciózny päťročný projekt obnovy bol rozdelený do série rekonštrukčných a reštauračných zásahov, ktoré sa zamerali na komplexnosť diela. Išlo o obnovu prvého a druhého poschodia, vybudovanie bezbariérového prístupu a reorganizáciu budovy začlenením nových schodísk, ale aj obnovu centrálneho pavilónu na treťom poschodí. Rekonštrukcia podporovaná Generali rozšíri tretie poschodie o výstavné priestory prepojené s nadáciou The Human Safety Net, pracovné priestory a poslucháreň.

Nové sídlo iniciatívy THSN

Historická budova, ktorá sa tiahne pozdĺž severného okraja námestia svätého Marka, sa tak stane sídlom The Human Safety Net, globálneho hnutia mimovládnych organizácií, dobrovoľníkov a partnerov, ktoré pomáha ľuďom žijúcim v znevýhodnených podmienkach zmeniť životy sebe, svojim rodinám a komunite, v ktorej žijú.

Model budovy v Kráľovských záhradách

Od dnešného dňa je model budovy zobrazujúci časť rekonštrukčných prác verejne vystavený v priestoroch Human Garden v Kráľovských záhradách, ktoré boli opätovne otvorené pre verejnosť v roku 2019, po päťročnej obnove, ktorú vykonala Nadácia Venice Gardens v spolupráci s Generali. Model, vyrobený z dreva, zobrazuje nádhernú fasádu budovy a zároveň umožňuje návštevníkom pozrieť sa dovnútra na vybrané zásahy realizované v rôznych priestoroch budovy.

Oslava udržateľnosti

Opätovné otvorenie budovy Starej prokuratúry završuje rok 2021, ktorý je pre Generali špeciálny, pretože si v ňom pripomína 190. výročie jej založenia, a to radom iniciatív zameraných na hospodársku obnovu a udržateľnosť. Procuratie Vecchie je tiež súčasťou ambiciózneho projektu urobiť z Benátok svetové hlavné mesto udržateľnosti.

Generálny riaditeľ Generali Group, Philippe Donnet, v tejto súvislosti uviedol: „Spoločnosti musia zohrávať úlohu, ktorá presahuje rámec ich hlavnej činnosti. Majú možnosť zmeniť komunity, v ktorých pôsobia, činnosťami, ktoré majú zmysluplný a trvalý vplyv. Ako súčasť nášho záväzku k udržateľnosti a ako vyvrcholenie osláv 190. výročia Generali, chceme dať Procuratie Vecchie nový život a zmysel. Ako domov nadácie The Human Safety Net sa táto ikonická budova stane centrom kreovania nápadov na prekonanie súčasných spoločenských výziev a bude inšpirovať návštevníkov, aby podnikli kroky na uvoľnenie potenciálu jednotlivcov žijúcich v zraniteľných podmienkach. Rád by som poďakoval všetkým, ktorí pomohli uskutočniť tento sen!“

Architekt David Chipperfield povedal: „Bolo pre mňa obrovským privilégiom pracovať na Procuratie Vecchie, a to nielen pre obrovský význam architektúry budovy a jej stáročnej histórie, ale aj pre úlohu, ktorú zohráva pri definovaní jedného z najinšpiratívnejších občianskych priestorov na svete. Prostredníctvom nášho projektu starostlivo zjednocujeme a prispôsobujeme štruktúru budovy, ako aj oživujeme úlohu a význam Procuratie Vecchie pre Benátky nielen ako turistickú atrakciu, ale aj ako pulzujúce miesto aktivít. Sila takéhoto projektu závisí od kvality spolupráce a my sme nesmierne vďační nášmu klientovi, poradcom a pracovným tímom za ich inšpirujúce odhodlanie počas tohto projektu. S veľkým očakávaním sa tešíme na jej otvorenie verejnosti, ktoré sa uskutoční budúci rok.“ Sledujte posledné fázy rekonštrukcie a opätovného otvorenia Procuratie Vecchie a zistite viac o budove, jej obnove a o jej novom účele na www.thehomevenice.com/ a @thehomevenice na Instagrame.

Návrat na tlačové správy
Načítavanie