K veľkonočným sviatkom patria neodmysliteľne šibačka či cestovanie za rodinou. K týmto tradíciám sa však viažu aj mnohé, niekedy až netradičné, poistné udalosti. Oblievačka na Orave, pri ktorej dievčina prerazila sklenené dvere či šibačka v nemocnici, po ktorej skončila sanitárka so zlomenou nohou, sú len niektoré z nich.

V poisťovni Generali sme sa pozreli na to, či patria veľkonočné pondelky z hľadiska štatistík k tým rizikovejším. Aj keď by sa to na prvý pohľad nemuselo zdať, štatistiky hovoria, že veľkonočný pondelok je menej rizikovým než ostatné pondelky v roku.

Počas posledných piatich rokov sa na Veľkonočný pondelok stalo priemerne 220 poistných udalostí. Na ostatné pondelky v roku ich pritom pripadá až 300.

Navyše, na Veľkonočný pondelok v roku 2013 sa Slovenskom prehnala víchrica, ktorá narobila veľké škody – klienti vtedy nahlásili viac ako 600 poistných udalostí. Ak by nebolo víchrice, môžeme povedať, že na Veľkonočný pondelok sa nestane ani polovičný počet poistných udalostí, čo v bežné pondelky v roku.

Najmenej, len 115 poistných udalostí, priniesla počas pondelka veľkonočná šibačka a oblievačka v roku 2015.

Aké kuriózne poistné udalosti poisťovňa Generali zaznamenala?

Na Orave

Orava je známa dodržiavaním veľkonočných tradícií. Pri oblievačke sa dievča bežalo pred šibačmi ukryť do domu. V rýchlosti, ako chcela otvoriť dvere, však nezachytila kľučku a rukou prerazila sklenenú výplň dverí, pričom jej črepiny porezali žily a poškodili šľachy.

Šibačka v nemocnici

Službukonajúci lekár si chcel v nemocnici zrejme spestriť sviatočný deň, ktorý trávil s ďalšími kolegami a kolegyňami. A to tak, že kolegyne pooblieva vodou. Jednu zo sanitárok začal naháňať, tá sa v snahe ujsť pošmykla tak nešťastne, že si zlomila stehennú kosť. Liečba si vyžiadala približne pol roka.

Oblievačka s fénom

Dcéra nášho klienta si po odchode šibačov vysúšala mokré vlasy fénom. V tom ale vtrhli do bytu ďalší šibači, fén pozabudla vypnúť a položila ho na okraj umývadla. Keď ju šibači začali opäť polievať, zasiahli vodou aj fén – ten vybuchol a plameň podpálil záclonu.

Nebezpečný korbáč

Našu klientku zranil pri šibaní jej vlastný syn. Korbáčom jej zavadil o náušnicu a pretrhol jej pritom ušný lalok.

„Ukradnutý“ bicykel

Poistná udalosť, ktorá nakoniec nebola poistnou udalosťou. Muž chodil šibať po viacerých známych a rodine, všade ho pohostili. V presvedčení, že mu zatiaľ niekto ukradol bicykel, toto nahlásil poisťovni. Až na druhý deň, keď mu ho prišli známi vrátiť, si spomenul, že bicykel nechal pred iným domom, ako si pôvodne myslel.

Zapozeral sa na šibačov

Na Veľkonočný pondelok klient prechádzal autom cez dedinu a pozoroval šibačov. Zaujatý dianím na ulici sa prestal venovať riadeniu auta a nabúral do stĺpu elektrického vedenia. Klient si tak rozbil prednú časť vozidla.

Syn výmyselník

Otec vozil syna po rodine šibať, pričom syn mal svoju fľaštičku s vodou na polievanie. Cestou v aute sa syn s fľaškou hral, otec ho napomínal, otočil pri tom hlavu smerom k synovi, ktorý mu v tom okamihu nastriekal vodu do tváre. Otec sa zľakol, strhol volant a nabúral do stĺpa. Poškodil pri tom predný nárazník na aute.

Návrat na tlačové správy
Načítavanie