V novembri nás čaká už tretí tohtoročný piatok trinásteho. Prvé dva sme zažili vo februári a v marci. Piatok 13. novembra bude celkovo už desiatym piatkom trinásteho za posledných päť rokov. V poisťovni Generali sme sa teda pozreli na to, či sú piatky trinásteho naozaj nehodovejšie ako bežné dni a aké nehody sa v tento deň ľuďom stávajú.

Poverčiví ľudia veria v zlú silu piatku 13-teho už od stredoveku, keď kráľ Filip IV. práve v piatok 13. 10. 1307 uväznil a dal popraviť rytierov templárskeho rádu. Trinásť ľudí sa zúčastnilo aj na poslednej večeri Ježiša Krista, ktorý bol ukrižovaný práve na Veľký piatok.

A čo hovoria na poverčivosť ľudí štatistiky poisťovne Generali? Za posledných päť rokov sa v priemere denne stalo 310 poistných udalostí. Na piatky trinásteho pripadá v priemere len 276 poistných udalostí, teda menej ako v bežný deň. Štatistiky poisťovne tak poverčivosť ľudí o „nešťastnom“ piatku trinásteho nepotvrdzujú.

Najmenej, „len“ 212 poistných udalostí sa podľa štatistík stalo v piatok 13. decembra roku 2013. Naopak, „najnešťastnejším“ piatkom trinásteho bol za posledných päť rokov piatok 13. januára 2012. V tento deň poisťovňa Generali zaznamenala až 336 poistných udalostí, čo je oproti dennému priemeru 9-percentný nárast.

Aj keď, ako štatistiky ukazujú, v piatok trinásteho sa nestáva viac poistných udalostí ako v bežné dni, poisťovňa Generali v tento deň zaznamenala viaceré kuriózne poistné udalosti:
· Klientovi spadol v práci na nohu kufrík s náradím. Zlomil mu palec na pravej nohe, liečiť sa musel 28 dní.

· Klientka u seba doma zakopla o nábytok a spadla tak nešťastne, že si zlomila malíček na ľavej nohe, došlo aj k posunu úlomkov. Zo zranení sa liečila viac ako dva mesiace.

· Na poistenú v práci spadol priemyselný stroj, ktorý jej pomliaždil predkolenie pravej nohy. Liečiť sa musela 19 dní.

· V piatok trinásteho sme zaznamenali aj prípad, keď klientka spadla zo stoličky, ktorá sa jej pošmykla na dlážke a zlomila si driekový stavec. S ťažkým zranením prišla na ošetrenie sama bez pomoci. Liečila sa tri mesiace.

· 19-ročný muž opravoval chliev a ten mu spadol na nohu. Utrpel zlomeninu vnútorného členka, čo si vyžiadalo operáciu a liečil sa vyše päť mesiacov.

V piatok trinásteho silný vietor vytrhol vnučke poistenej z ruky kľučku a rozbilo sa sklo na vchodových dverách.

 

Návrat na tlačové správy
Načítavanie