Stravné lístky, mobil či notebook. To sú benefity, ktoré dostávajú od firmy Slováci. Svetové trendy sú však niekde úplne inde a postupne prichádzajú aj na Slovensko. Firmy sa začínajú benefitmi starať o to najcennejšie, čo ich zamestnanci majú – o ich zdravie. Ale nie klasicky, napríklad poukážkou do fitness centra, ale tým, že im platia poistenie pre prípad choroby alebo úrazu.

Rozdiel medzi benefitmi, ktoré dostávajú zamestnanci na Slovensku a pracujúci v západnej Európe či Amerike, sú zrejmé. Zatiaľ čo na Slovensku sú na prvých priečkach stravné lístky a používanie mobilu na súkromné účely, v západných krajinách sú to zdravotné poistenie a životné poistenie.*

„Na Slovensku prevládajú stále hmatateľné benefity, ktoré vidí zamestnanec okamžite na svojej výplatnej páske či na nižšom účte za telefón. Firmy v západných krajinách však lákajú zamestnancov na pridanú hodnotu, ktorú nevidí zamestnanec síce ihneď, ale pri nečakanej životnej situácii ho takýto benefit finančne zabezpečí – firmy platia zamestnancom životné poistenie,“ vysvetľuje vrchný riaditeľ Úseku externého predaja poisťovne Generali Marián Zelko. V západných krajinách až 95 % firiem ponúka zamestnancom práve takéto nepeňažné benefity**.

Trend poskytovania benefitov s vyššou pridanou hodnotou sa dostáva už aj na Slovensko. Napríklad poisťovňa Generali poskytla skupinové poistenie pre zamestnancov už pre 106 firiem. Jeho výhody tak využíva približne 10 500 zamestnancov.

„Našim zamestnancom poskytujeme okrem iných benefitov aj benefit životného poistenia. Zamestnanci to veľmi oceňujú, pretože si uvedomujú, že životné poistenie môže im alebo ich príbuzným finančne pomôcť v životnej situácii, keď to budú veľmi potrebovať. Sme presvedčení, že aj vďaka takémuto benefitu sa stávame pre aktuálnych aj potenciálnych zamestnancov ešte atraktívnejším zamestnávateľom,“ hovorí Zuzana Palatinusová, HR manažérka Saneca Pharmaceuticals a.s.

„Už za päť eur mesačne získa zamestnanec krytie na 10 000 eur v prípade smrti, invalidity a úrazu, pričom reálne zvýšenie hrubého príjmu o týchto päť eur by zamestnancovi prinieslo mesačne v čistom na výplatnej páske len zhruba tri eurá. Za tieto peniaze mu však vie zamestnávateľ poskytnúť kvalitné životné a úrazové poistenie,“ hovorí Marián Zelko, vrchný riaditeľ Úseku externého predaja poisťovne Generali.

Výhodou takéhoto poistenia je tiež, že zamestnanec ho získava automaticky bez skúmania súčasného zdravotného stavu. Navyše, rovnaké poistné krytie by zamestnanca pri individuálnom poistení vyšlo aj dvakrát drahšie.

Nepeňažné benefity sú navyše výhodné nielen pre zamestnancov, aj pre samotné firmy – dajú sa platiť aj zo Sociálneho fondu. Zamestnancom tak dokážu firmy cez benefit ponúknuť viac, ako keby im zvýšili príjem priamo peniazmi.

*Zdroje: 2015 Salary Survey Outcome; PwC prieskum PayWell 2014

** Zdroj: PPIBenefit Solutions 2015 Nonprofit Employee benefits Survey

Návrat na tlačové správy
Načítavanie