Štatistiky poisťovne Generali ukazujú, že Vianoce sú menej nehodové ako bežné dni. Za posledných päť rokov sa totiž denne stalo 310 poistných udalostí, zatiaľ čo na vianočné sviatky, teda na 24. až 26. decembra, pripadá na deň len 71 poistných udalostí. Najrizikovejším je Sviatok sv. Štefana.

Najviac nehôd za posledných päť sa stalo na Vianoce v roku 2012, počas ktorých poisťovňa Generali zaznamenala 233 poistných udalostí. Naopak, najmenej škôd sa stalo počas minuloročných sviatkov – len 191. Najviac, až pätnásť percent zo všetkých poistných udalostí, tvoria škody z havarijného poistenia. Nasledujú poistné udalosti z oblasti žviotného poistenia, tvorené najmä úrazmi. Spomedzi sviatočných dní je najrizikovejším Sviatok sv. Štefana, v ktorý sa za posledných päť rokov stalo v priemere 82 poistných udalostí.

Napriek tomu, že Vianoce sú podľa štatistík menej nehodové ako bežné dni, poisťovňa Generali sa počas nich stretáva so škodami, ktoré hradí napríklad z poistenia zodpovednosti za škodu. Ide o prípady, keď klient poškodí tovar v obchode, vytopí susedov pri napúšťaní vane pre kapra alebo spôsobí škodu tretej osobe pri odpaľovaní zábavnej pyrotechniky.

V súvislosti s predvianočnými nákupmi sa môže zísť poistenie zodpovednosti. Kryje totiž škody, ktoré spôsobí klient, jeho najbližší alebo domáci miláčik tretej osobe na veciach, majetku alebo na zdraví. Poisťovňa Generali eviduje prípad, keď bola rodina na nákupoch v kúpeľňovom štúdiu a dieťa zhodilo a rozbilo vystavené umývadlo. Ďalší klient sa vybral na nákup oblečenia, zrejme neodhadol veľkosť nohavíc a pri skúšaní ich roztrhol. V oboch prípadoch hradila škodu poisťovňa.

Okrem škôd v súvislosti s predvianočným zhonom v obchodoch sa Generali stretáva aj s prípadmi, keď klienti vytopia susedov. Dôvodom je kúpa živého kapra, ktorého chcú nechať plávať vo vani alebo v umývadle. Istý klient vložil živého kapra dokonca do akvária pre rybičky. Rodinu kapor v akváriu zaujal natoľko, že nešťastne akvárium rozbili a vytopili ako svoj byt, tak aj susedov o poschodie nižšie.

Evidujeme aj poistnú udalosť, ktorá sa stala ihneď po štedrej večeri. Klientka po nej umývala riad, z ruky sa jej pritom vyšmykol nôž a následne sa jej zapichol do nohy. Utrpela tak bodnú ranu nohy s poškodením šľachy jedného z prstov nôh.

Samostatnou kapitolou je vianočné osvetlenie a zábavná pyrotechnika. Pri vianočnom osvetlení klientom odporúčame, aby pred odchodom z domu dôkladne skontrolovali stav všetkých elektrospotrebičov a elektrických zariadení a vianočné osvetlenie nenechávali v neprítomnosti zažaté. Dôležité je tiež kupovať kvalitné výrobky od overených výrobcov so zárukou, keďže najčastejšie škody spôsobujú práve sviečky neznámeho pôvodu kupované na trhoviskách.

Pri neodbornej manipulácii s pyrotechnikou prichádza k vážnym úrazom, ale aj k škodám na cudzom majetku. Generali zaznamenala prípad, keď sa vystrelená svetlica odrazila tak, že vletela oknom do spálne bytu, kde spálila posteľ s perinami, vankúšmi, dekou, ale aj ratanový obklad. V súvislosti so zábavnou pyrotechnikou poisťovňa eviduje aj škody na zdraví, ktoré ľuďom spôsobili vystresované a vyplašené psy. Poistenie kryje aj tieto prípady a klientov chráni aj vtedy, keď vyplašený pes vybehne na cestu a zapríčiní dopravnú nehodu.

Návrat na tlačové správy
Načítavanie