Snehová kalamita spôsobila najviac škôd na vozidlách

V súvislosti so snehovou kalamitou zaznamenala poisťovňa Generali Slovensko od pondelka 14. januára škody na vozidlách zatiaľ vo výške takmer 100-tisíc EUR. Predpokladáme, že v dôsledku nepriaznivého počasia budú škody postupne narastať, ako budú klienti nahlasovať ďalšie poistné udalosti.

Poisťovňa eviduje za uplynulý týždeň zatiaľ desiatky škôd, pri ktorých vodiči dostali šmyk, vozidlo nedokázali ubrzdiť, alebo ovládať v zákrutách a pri odbáčaní. Vo väčšine prípadov ide o následok neprispôsobenia rýchlosti a spôsobu jazdy aktuálnemu stavu vozovky. Ďalším problémom je nedodržiavanie dostatočného odstupu medzi autami. Klienti hlásia aj škody, ktoré im spôsobili kamene, či naopak jamy, ktoré boli ukryté pod snehom. Kolízie končia najčastejšie stretom s iným vozidlom alebo nárazom do priekopy, múrikov, stĺpov či dopravných značiek. Klienti hlásia aj prípady nárazov do zmrznutých snehových závejov.

Snehová kalamita spôsobila zvýšený počet poistných udalostí aj v oblasti poistenia majetku a úrazového poistenia. Štatistiky potvrdzujú, že v zimnom období prichádza k nárastu poistných udalostí spôsobených pádom. V zime tvoria až približne polovicu z celkového počtu škôd v úrazovom poistení na rozdiel od iných období, kedy je to len 10 – 20 %. Najčastejšie sú evidované úrazy ako vyvrtnutie kolena, podvrtnutie zápästia, zlomeniny horných a dolných končatín. Časté sú aj otrasy mozgu, odreniny tváre či vybitie zubov.

V súvislosti so silným snežením už klienti hlásia prvé škody spôsobené tiažou snehu. Niekoľko desiatok centimetrov snehu im poškodilo odkvapové žľaby a strechy.