• Klientsky portál

Počet škôd po víchriciach stúpol na Slovensku 3,5-násobne. Poistiť si majetok sa naozaj oplatí

Štatistiky ukazujú, že počet škôd po víchriciach stúpol minulý rok v porovnaní s rokom predtým zhruba 3,5-násobne. Zatiaľ čo v roku 2016 zaznamenala poisťovňa Generali v súvislosti s víchricou a búrlivým vetrom 172 poistných udalostí, v roku 2017 to bolo už 586 poistných udalostí. Víchrice sa pritom najviac vyzúrili na rodinných domoch, kde počet poistných udalostí stúpol až takmer päťnásobne.

Škody, ktoré víchrice a búrlivý vietor spôsobili, sa v tomto období takmer strojnásobili. Zatiaľ čo v roku 2016 to bolo zhruba 160-tisíc eur, o rok neskôr dosiahli už takmer 420-tisíc eur. Priemerná výška škody na majetku po víchrici dosiahla 710 eur.

Najvyššie škody spôsobujú víchrice pri odtrhnutí striech. „V Malackách silná víchrica v noci strhla strechu obytnej šesťposchodovej bytovky. Strecha ostala visieť až po zem. Ľudí z budovy evakuovali, našťastie sa nikto nezranil. Škody na majetku tu dosiahli takmer 65-tisíc eur,“ opísal manažér komunikácie a hovorca poisťovne Generali Milan Janásik. „V Bratislave búrka tiež odlomila dvanásťmetrový konár, ktorý sa doslova zapichol do strechy rodinného domu. Cez tento otvor zatiekli pre silný dážď aj steny bytu,“ doplnil Janásik.

Na preplatenie škôd, ktoré na majetku napáchajú víchrica a búrky, je potrebné mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch, či oblečení zasa z poistenia domácnosti.

Poistenie majetku so zľavou 20 percent

V poisťovni Generali teraz dostávajú klienti na všetky produkty personálneho majetkového poistenia 20-percentnú zľavu. Môžu si vybrať, či si na ochranu svojho majetku zvolia produkt DOMino Extra, v ktorom si vyskladajú poistenia majetku sami podľa svojich potrieb alebo produkt DOMino Trio, ktorého výhodou je, že každý z troch ponúkaných balíkov obsahuje komplexné krytie domácnosti alebo nehnuteľnosti. Stačí si tak zvoliť už len úroveň krytia, o ktorú majú záujem.

Ako minimalizovať pri víchrici škody

• Mali by sme dbať na to, aby strecha bola v dobrom technickom stave. Predíde sa tak jej poškodeniu silným vetrom, ktorý môže strhnúť jej časť alebo ju dokonca odniesť celú.
  • Ak odchádzame z domácnosti a vieme, že môžu prísť búrky, mali by sme dôkladne pozatvárať okná, dvere, ventilácie či svetlíky.
  • Z elektrických spotrebičov je tiež dobré vytiahnuť prívodné šnúry z elektrickej siete, prípadne vypnúť elektrické ističe. Predíde sa tak poškodeniu spotrebičov úderom blesku.
  • Elektronické a elektrické zariadenia ochráni pre úderom blesku tiež takzvaná prepäťová ochrana.

Rady, čo robiť pri poškodení majetku a ako nahlásiť poistnú udalosť

Ak je to možné, po poistnej udalosti by mali klienti s odstraňovaním následkov alebo opravou počkať do obhliadky poisťovne. Samozrejme, ak je z hygienických alebo bezpečnostných dôvodov nevyhnutné začať s odstraňovaním škôd skôr, ľudia to môžu urobiť. V takom prípade je však potrebné si poistnú udalosť zdokumentovať. Dnes už majú aj mobilné telefóny pomerne dobré fotoaparáty, poisťovni postačia aj fotky odfotené na telefóne.

Klienti poisťovne Generali majú niekoľko možností, ako poistné udalosti nahlásiť. Odporúčame urobiť tak bezodkladne prostredníctvom on-line formulára na webstránke poisťovne, telefonicky, poštou alebo osobne na pobočke.